Медицински университет – Пловдив и Ветеринарномедицински факултет на Тракийски университет – Стара

...
Медицински университет – Пловдив и Ветеринарномедицински факултет на Тракийски университет – Стара
Коментари Харесай

Успешно обучават бъдещи лекари на практически умения в МУ-Пловдив ВИДЕО

Медицински университет – Пловдив и Ветеринарномедицински факултет на „ Тракийски университет ” – Стара Загора сложиха началото на едно ползотворно съдействие в обучителните технологии на млади лекари.

Подобряването на практическите умения на лекарите се случва благодарение на скотски модели. Това съобщи проф. доктор Благой Маринов - зам.-ректор по научноизследователска активност на МУ-Пловдив.

“В рамките на две години организирахме пет такива образования за слагане на хранопроводни протези и лигиране на разширени вени на хранопровода. Водещ инструктор в тези образования е асистентът към симулационния център доктор Никола Боянов ”, съобщи проф. Маринов.

Заместник-ректорът на МУ-Пловдив добави, че в границите на тези пет образования са минали над 30 млади гастроентеролози, които са усвоили задоволително добре уменията за слагане на хранопроводни протези и лигиране на варици на хранопровода, като по този метод да бъдат от помощ за своите пациенти.

„ На първо място едно такова съдействие е значимо, тъй като промотира университетския продан сред университетите, а на втори проект става въпрос за финансова успеваемост. Никой университет няма смисъл да поддържа скъпоструващи структури, които да употребява по няколко пъти в годината и тук е мястото на нашето съдействие ”, добави той.

„ Радваме се, че в екипа ни вземат участие разнообразни учени. Сред тях са доктор Боянов от Медицински университет-Пловдив, проф. Паскалев от Стара Загора, шефът на Университетската болница проф. Симеонова и екипът, който е с наши анестезиолози ”, добави проф. доктор Тодор Стоянчев.  

Той показа, че се надява съдействието да се разшири и да се образува по-голям център, който да обслужва разнообразни ползи от университетите в България и в чужбина.

„ Аз персонално съм доста удовлетворен и останах с доста положителни усещания. Научих доста за късия интервал, в който се състоя курса. Това бе едно извънредно положително образование с доста неща, които могат да се видят и да се запомнят. Усвоих слагане на хранопроводни протези с много повторения и слагане на варици на сърце ”, съобщи младият доктор Асен Йотовски.

Д-р Гергана Куюмджиева, която също взе участие в придобиване на на практика умения разяснява, че сигурно това, което им е било показано на курса, ще им даде опция да бъдат доста по-подготвени за действителната среда на работа, което не би се случило, в случай че само са наблюдаващи на самата операция.



Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР